İkizdereliler ve doğa savunucuları, Eskencidere Vadisi’nde yer alan taş ocağı şantiyesinin önünde eylem düzenliyor, 29 Ağustos 2021. | Fotoğraf: Hakan Tosun

8 Eylül 2021

İkizdere’de taş ocağı nöbeti:
“Sular siyaha, ağaçlar griye döndü”

Hakan Tosun

Rize İkizdere’de Cengiz Holding’in iş makinaları taş ocağı yapımı için çalışmaya devam ederken Eskencidere Vadisi’nin yemyeşil tabiatını siyah toz bulutları sardı. İnşaatın halk sağlığına etkisinden endişe duyan halk nöbeti sürdürmekte kararlı

Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz Holding’in taş ocağı projesine karşı dört ay önce başlatılan nöbet tüm baskılara rağmen sürüyor. Şirket çalışmalarını Mayıs ayında şantiyenin girişine kurulan barikat kuran jandarma barikatının korumasında yürütüyor. Valilik projeyi yaptırmakta kararlı. Şantiyenin açılmasını ülkenin dört bir yanında yankı bulan kitlesel eylemlerle protesto eden İkizdere sakinleri şimdi de inşaat çalışmalarından kaynaklı halk sağlığı riskleriyle karşı karşıya.

İkizdereliler ağaçlarının griye, dereden içtikleri suyun ise siyaha döndüğünü ve toz soluduklarını belirtiyor. Yetkilileri özellikle kalıcı tahribatlar konusunda uyararak şöyle sesleniyorlar: “Çok ağır bir baskı var ama biz direnişimizden vazgeçmeyeceğiz, burası holdinglerin değil halkındır. Bizi ve doğayı öldürmekten vazgeçin.”

İkizdere’de SR Tarım adlı şirketin ormanlarla kaplı bir alana taş ocağı inşa edeceği 2019’da kamuoyuna yansımıştı. Ardından bu taş ocağı projesi mahkeme tarafından iptal edildi. Ancak iki yıl sonra, Cengiz Holding ruhsat alarak Cevizlik taş ocağı projesini başlattı. Bölge sakinlerinin ve doğa savunucularının itirazlarına ve başlattıkları hukuki süreçlere rağmen Cengiz Holding’in iş makinaları taş ocağının yapılması planlanan Eskencidere Vadisi’nde inşaat çalışmalarına devam ediyor.