PODCAST

24 Mart 2022

1 Nokta 5 #24: Türkiye yeni bir yangın çağında: Nasıl bir ormancılık?

Türkiye’nin dört bir yanında 2021 yazı büyük çaplı orman yangınları yaşandı. 49 ilde 299 orman yangını çıktı. 28 Temmuz’da başlayan yangınlarda, 181 bin 393 hektar alan kül olmuştu. 12 Ağustos’a gelindiğinde Muğla ve Antalya’da ormanlar yanmaya başladı. Buralarda da 124 bin hektar alan yandı. Bu yangınlarda sekiz insan hayatını kaybetti.

Yeniden yaz mevsimine yaklaşıyoruz. Türkiye akdeniz ikliminde ve diğer yandan artan bir kuraklığın içinde. Peki, 2022 yazında Türkiye yangın sezonuna hazırlıklı mı? Yeniden kontrol altına almakta güçlük yaşanacak durumlar ortaya çıkar mı?

1 Nokta 5 ‘in 24’ncü bölümünde Gezegen editörü Zeynep Yüncüler’in konuğu Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve yangın ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu.

Sıcak hava dalgalarının daha sık, şiddetli ve uzun süreceğinin altını çizen Prof. Dr. Tavşanoğlu, “Türkiye yeni bir yangın çağına girdi. Hem ekonomiyi hem de iklim krizini odağımıza alarak ekolojik ve sürdürülebilir bir ormancılık mümkün” diyor.

Geçen yaz büyük çaplı yangınlar sonrası, yanan yerlerde uzun süre saha araştırmaları yapan Prof. Dr. Tavşanoğlu, Orman Müdürlüğü’nün yangın sonrası faaliyetlerini eleştiriyor: “ Yanan alanları insan faaliyetlerinden korumak yeterli olacaktır. Onlardan biri de sürülerek ya da teraslanıp sonrasında fidan dikimi yapılarak ağaçlandırılma oldu. Bu işlem toprak içerisinde baharda çimlenmeyi bekleyen onlarca bitki türünü de yok etti.”

Prof. Dr. Tavşanoğlu, Türkiye’nin 2021 BM İklim Değişikliği Konferansı’ndaki taahhütlerini hatırlatarak, “ Yangın sonrası faaliyetlerin bu şekilde yürütülüyor olması, arazi bozulmasını artırarak Türkiye’nin Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilirlik hedeflerine uyumunda ve 2021 BM İklim Değişikliği Konferansı’ndaki taahhütlerini gerçekleştirmede başarısızlığa uğramasına yol açabilir” diyor.

Yeşil Gazete ve Gezegen ortaklığıyla, Podfresh teknik altyapısıyla.