30 Mayıs 2022
Gezegen’den iklim ve ekoloji gazeteciliği atölyesi
Gezegenİstanbul’da 11 ve 18 Cumartesi Haziran tarihlerinde düzenlenecek iki oturumluk atölyeyi tamamlayan her katılımcı Gezegen’de yayınlanacak telifli bir haber yapma hakkı kazanacak
Gezegen platformu, gazetecilerin başta iklim ve ekoloji olmak üzere kamu sağlığı, emek, kentsel dönüşüm gibi alanlarda uzmanlaşmasını teşvik etmek amacıyla ilk fiziksel atölyesini İstanbul’da düzenliyor.
Atölyede teorik ve metodolojik bilgilerin yanı sıra haber yazma pratiğini geliştirmeye odaklı uygulamalı bir eğitim sunulacak. Eğitimin ana hattını oluşturacak konu başlıkları arasında şunlar yer alıyor:
> Bilgi (veri ve görüş) toplama: Görüş alınacak kişileri belirleme, görüş alınacak kişiler için soru hazırlama;
> Farklı haber kurguları (ters piramit tekniği, insan hikâyeleri, rapor özetleri, veriye dayalı haberler);
> Haber yazımı: Etkili cümle yazımı ve bütünlüklü paragraf kurgusu, alıntılama ve dolaylı anlatım tekniği, haber içindeki geçişler, başlık, spot, ara başlık ve fotoğraf altı yazımı esasları;
> Haber dili: Farklı haber kurgularında kullanılacak dil, gözlem aktarımı ve tasvir, olgu ile kanaat arasındaki fark;
> İklim krizi haberciliği kavramları: Sözcük dağarcığının doğru kullanımı, teknik kavramların gündelik dile aktarımı;
> Haberlerde bilgi doğrulama;
> Fikri takip: Gelişmelerin takibi, yeni bir gelişmenin haberleştirilmesi;
> Bilgi edinme başvuruları: Açık kaynakta olmayan bir bilgiye ulaşmak için bilgi edinme başvurularının etkin kullanımı.
Atölye 11 ve 18 Haziran Cumartesi günleri saat 11:00 ile 17:00 arasında gerçekleşecek iki oturumdan oluşacak. Her iki oturuma katılan ve eğitmenlerin vereceği ödevi tamamlayan katılımcılar Gezegen’de yayınlanacak telifli bir haber yapma hakkı kazanacak. Ayrıca katılımcılara atölyeyi tamamladıklarına dair birer sertifika verilecek. Lütfen kaydınızı en geç 5 Haziran Pazar akşamına kadar yaptırınız.
Eğitimler, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği’nin İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’ndeki atölye odasında gerçekleşecek. Katılım ücretsiz olup, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları çalışanları, iletişim, gazetecilik, radyo ve televizyon bölümleri öğrencileri ile sınırlıdır. Atölye için üst katılım sınırı ise 10 kişidir. Katılmak için lütfen bağlantıya tıklayarak formu doldurunuz: https://forms.gle/YNcczDuqk8EGemxb8
Katılımcıları, atölyeye kayıt yaptıranlar arasından eğitimciler belirleyecek. Bu nedenle lütfen formdaki soruları yanıtlarken atölyeye katılmanın size neler katmasını beklediğinizi, hangi becerilerinizi geliştirmek istediğinizi, iklim ve ekoloji başlığı altında merak duyduğunuz konuları detaylı bir şekilde anlatınız. Eğitiminiz veya deneyiminizden ziyade, başvuruları doldurmakta gösterilen özen katılımcıları seçmekte belirleyici olacak. Başvuru formunu dolduranlara tarafımızdan geri dönüş yapılacak.
Eğitimler iklim ve ekoloji muhabiri Tansu Pişkin ve Gezegen editörleri Zeynep Yüncüler ile Özgün Özçer tarafından verilecek. Atölyenin akışı ise daha sonra katılımcılarla paylaşılacak.
P24 bünyesinde 17 Nisan 2021’de yayına giren Gezegen, yerkürenin sorunlarını merkezine alıyor. Gezegen, Türkiye’nin yoğun gündeminde kaybolan birçok konuyu sürdürülebilir gündemde tutan, belgeleyen, tartışmalara katma değer kazandıran, çeperleri genişleten ve fikri takibi ihmal etmeyen bir yayın çizgisi benimsiyor. Gazeteciliğin emeğinin değerini geri kazandırma anlayışıyla mecrada yalnızca telifli içeriklere yer veriyor. Araştırmacı haberciliğin yanı sıra, yaşam alanlarını koruyan ya da çevre talanı nedeniyle hayatları etkilenen yurttaşların hikâyelerini aktarmak, beri taraftan teknik ve teknolojik inovasyonlara yer vererek çözüm gazeteciliğinin gelişmesini de sağlamak Gezegen’in amaçları arasında.