Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde kuraklık nedeniyle buğdaylar kurudu. | Görsel: Şiyar Dicle

22 Mayıs 2021

Güneydoğu’da kuraklık:
Çiftçiler afet durumu ilanı istiyor

Şiyar Dicle

Kuraklık, tarımda büyük zarara yol açtı. Diyarbakırlı çiftçiler uyarıyor: “Ürünlerimiz ölüyor, acilen afet durumu ilanı istiyoruz”

Türkiye son yılların en kurak bahar aylarını geçiriyor. Kuraklık, özellikle Diyarbakır ve çevresindeki illerde tarımda büyük zarara neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Güneydoğu Anadolu’da yağış oranları yüzde 40 azaldı. Tarım arazilerinin yüzde 80’inin ise kurtarılamayacak şekilde kuruduğu belirtiliyor.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde çiftçiler Naci Yılmaz ve Mahmut Çağlayan tahıl ve bakliyat ürünlerinin susuzluktan kuruduğunu belirterek, derhal ciddi önlemlerin alınması gerektiğini söylüyorlar: “Bölgede acilen afet ilan edilmeli. Ürünlerimiz ölüyor. Mağduriyetimizi anlatmaya çalışıyoruz ama bizi dinleyen yok.”

“Çiftçi borçlarının en az iki sene ertelenmesi, dekar başına en az 500 TL bir destekte bulunulması gerekiyor”

Ziraat Mühendisi Berat Karadaş bölgede haftalardır süren kuraklığın, ekonomik krizle birlikte çiftçileri büyük borçlara soktuğunu belirtiyor. “Küresel bir kriz yaşadığımız için hükümetin afet ilan ederek, ekonomik destek yapması gerekiyor. Geçen yıl gübreyi, 2 bin TL’ye alırken, şimdi yaklaşık 5 bin TL’ye alıyoruz,” diyen Karadaş, şu ana kadar açıklanan desteklerin yetersiz olduğunu söylüyor. Karadaş’a göre yaşanan kuraklıktan kaynaklı olarak çiftçilerin uğradığı zararları ödeyebilmeleri için çok daha kapsamlı bir destek programı gerekiyor, aksi takdirde bölgede yetiştirilen buğday gibi temel tarım ürünlerinin maliyetleri daha da artabilir. “Buğday temel bir gıdadır, bunu sürdürülebilirliği için desteklenmesi gerekiyor. Çiftçi borçlarının en az iki sene ertelenmesi, dekar başına en az 500 TL kadar bir destekte bulunulması gerekiyor.”