Gezegen’in iklim ve ekoloji gazeteciliği atölyesi Cumartesi 11 ve 18 Haziran günleri İstanbul’da yapıldı.

Haber

atölye

DOSYA

20 Haziran 2022

İlk atölyemizi gerçekleştirdik!

Gezegen

Gezegen’in ilk iklim ve ekoloji haberciliği atölyesi İstanbul’da yapıldı. Sekiz katılımcı atölyenin bir devamı olarak Gezegen’de yayınlanacak telifli haberler hazırlamaya hak kazandı

Gezegen ekibi olarak ilk atölyemizi 11 ve 18 Haziran’da, İstanbul Edebiyat Evi’nin sıcak ortamında gerçekleştirdik. Başta iklim ve ekoloji olmak üzere kamu sağlığı, emek, kentsel dönüşüm gibi konuları odağımıza alarak, haber üretimine dair veri ve görüş toplamadan yazı kurgusuna, bilgi kontrolünden ve haber yazma tekniğine gazetecilik metodolojisi ilgili deneyim aktarımında bulunduk, platformumuzda yayınlanan içerikler için korumayı umduğumuz standartları anlattık.

Sadece anlatmakla kalmadık. Katılımcıların pratik yapmalarını, pratik yaparken beliren sorular üzerine hep birlikte düşünmelerini sağlamak amacıyla atölyede çeşitli uygulamalara ve oyunlara da zaman ayırdık. İki haftaya yayılan oturumlarda bizimle birlikte olan sekiz katılımcı atölyenin bir devamı olarak Gezegen’de yayınlanacak bir haber hazırlayacak.

Gezegen editörü Zeynep Yüncüler’in sunumundan.

Atölyede sunumları iklim ve ekoloji muhabiri Tansu Pişkin ve Gezegen editörleri Zeynep Yüncüler ile Özgün Özçer gerçekleştirdi. Tansu Pişkin, bilgi ve görüş toplama, iklim haberciliği terminolojisi, bilgi doğrulama ve toplumsal cinsiyet odaklı iklim haberciliği konularını anlattı. Zeynep Yüncüler ise metin yazımı tekniği, başlık, spot ve fotoğraf altı gibi haberlerin yan unsurlarının yazımı, görsel kullanımı esasları, soru sorma teknikleri ve gazeteciliğin temel ilkeleri başlıklarıyla sunumlar yaptı. Özgün Özçer de farklı haber kurguları ve haber diline dair temel metodolojik yaklaşımlardan bahsederken, haberlerde fikri takip unsuruna ve bilgi edinme başvurularının nasıl yapılabileceğine dair bilgiler paylaştı ve yabancı mecralardan iklim haberi örnekleri sundu.

Tansu Pişkin, haber yazarken nasıl bilgi kontrolü yapılabileceğine dair deneyimlerini paylaştı.

Gezegen ekibi olarak birçok atölyenin aksine odağımıza metodolojiyi aldık, sunumları kısa ve öz tutarak katılımcıların birlikte çalıştıkları uygulamalarla pratik yapmalarını hedefledik. Gazetecilerin birer aktarıcı olarak doğru soruları nasıl sorabileceklerini, haber yaptıkları olgu ve olayları titizlikle, sarih ve anlaşılır bir şekilde nasıl aktarmaları gerektiği üzerinde durduk. İklim ve ekoloji doğası gereği belirli ölçüde uzmanlaşma ve konuya hâkimiyet gerektiriyor. Ancak gazeteciler konuyu anlatan öznelere dönüşmekten ziyade, olayları çarpıtmadan doğru terminoloji ve metodolojiyle gerçeğe en yakın şekilde sunan birer aktarıcı ya da anlatıcı rolünü üstlenmeli. Atölyemiz de bu sorumluluk bilinciyle tasarlandı.

Atölyede katılımcılar gruplara ayrılarak pratik yaptılar.

Her iki oturuma aktif olarak katılan Özlem Kahveci, Gökhan Şahin, Hasan Özhan Ünal, Ramazan Eles, Seher Solmaz, Tuğbanur Toprak, Vedat Örüç ve Furkan Kayacık, atölye ödevini de tamamlayarak zamanında Gezegen ekibine sundu. Böylece Gezegen’de yayınlanacak telifli bir haber yapma hakkı kazandılar. Haberlerini merakla bekliyoruz.

Bütün katılımcılara atölyeye gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Atölyeye Ekim ayında tekrarlamamız gündemde. Eğer bir sonraki atölyemize katılmayı arzuluyorsanız, takipte kalın.

Atölyedeki uygulamalı çalışmalardan birinde Şirinler Köyü’ne konuk olduk.