Grönland. | Fotoğraf: Mario Hagen via Pixabay.

20 Ocak 2023

Küresel ısınmasının açık bir imzası:
Grönland’te son bin yıldaki en yüksek sıcaklık

Gezegen

Yeni bir araştırma, 1995 yılından bu yana buzulların hızla eridiği Grönland adasında hava sıcaklığının iklim değişikliği nedeniyle son milenyumdaki en yüksek seviyeye ulaştığını ortaya koydu

Dünyanın en soğuk yerlerinden sırasıyla Antartika ve Sibirya’dan sonra gelen kuzey kutbunun en büyük buzul örtüsüyle kaplı, Danimarka Krallığı’na bağlı özerk bir ada olan Grönland ısınıyor. Nature isimli bilim dergisinin son sayısında yayımlanan makaleye göre, Grönland adasında, 20. yüzyıl ortalamasından 2,7 derece daha fazla sıcaklık yaşandı. Bu adada bin yıldan fazla bir süredir en yüksek sıcaklık yaşandığı anlamına geliyor. Makaleyi hazırlayan bilim insanları, küresel ısınmaya dair bu kadar net bir verinin daha önceki araştırmalarında ortaya çıkmadığını vurguladı.

Makalede yer alan Almanya’da Alfred Wegener Enstitüsü’nde görev yapan buz bilimci Maria Hörhold yeni araştırmanın 15 yılda önemli bir sıcaklık artışını açıkça ortaya koyduğunu bildirdi: “1990’lar ve 2011 arasında yükselen sıcaklıkları görmeye devam ediyoruz. Artık küresel ısınmanın açık bir imzasına sahibiz.”

Hörhold ayrıca, “1995’ten sonra sıcaklıktaki sıçrama, 19. yüzyılın ortalarından önceki sanayi öncesi zamanlardan o kadar büyük ki, bunun insan kaynaklı iklim değişikliği dışında herhangi bir şey olma ihtimali neredeyse sıfır” sözleriyle endişesini dile getirdi.

“Bunun insan kaynaklı iklim değişikliği dışında herhangi bir şey olma ihtimali neredeyse sıfır”

Grönland. | Fotoğraf: Bernd Hildebrandt via Pixabay.

Araştırma ekibinden Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’ne bağlı bir başka buz bilimci Jason Box ise yeni bulgularla ilgili endişesini dile getiriyor: “Kuzey Grönland’ın ısınması konusunda çok endişelenmeliyiz. Çünkü o bölgede geniş gelgit buzulları ve bir buz akıntısı şeklinde bir düzine uyuyan dev var.”

Makalede yer alan Danimarkalı bilim insanı Martin Stendel ise “Bu önemli bir bulgu ve buz çekirdeğinde ısınma tespit edilmemiş olmasının nedeni çekirdek örneklerinin güçlü ısınma başlamadan önce alınmış olmasından kaynaklandığı şüphesini doğrulamakta” diye konuştu.

“Çok endişelenmeliyiz. Çünkü o bölgede geniş gelgit buzulları ve bir buz akıntısı şeklinde bir düzine uyuyan dev var”

Grönland. | Fotoğraf: Aline Dassel via Pixabay.

2021 yazındaki veriler ise, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle adadaki buzulların hızla erimeye başladığını ortaya koyuyordu. Adadaki buz tabakasını izleyen Polar Portal, geçen yıl Temmuz ayında bir haftada yaklaşık 40 milyar ton buzun eridiğini açıklamıştı.

Bilim insanları her yıl Haziran’dan Ağustos’a kadar geçen süreyi “erime mevsimi” olarak adlandırılıyor.

Ancak yine de bu veriler Grönland’ın şu anda küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısınan Kuzey Kutbu’nun geri kalanı kadar hızlı ısınmadığını göstermişti.

Söz konusu son makale ise, adanın diğer bölgelerdeki artışı artık yakaladığını açık bir şekilde ortaya koyuyor.