8 Nisan 2022
1 Nokta 5 #26: Kömür ocakları, güneş panelleri ile donatılsa enerji ihtiyacımız karşılanır mı?
Türkiye 2021’de nihayet net sıfır emisyon hedefi için bir tarih belirledi, ancak kömürden çıkış için bir takvim açıklamadı. Aksine, kömüre yatırım ve teşviklerde bir değişiklik olacağına dair herhangi bir sinyal vermekten imtina edildi. 1 Mart’ta zeytinliklerin madenciliğe açılmasını sağlayan yeni bir yönetmelik kömürün hâlâ hükümet nezdinde öncelikli bir kaynak olarak görüldüğünü gösteriyor. İklime, doğaya ve yerel ekonomilere vereceği tüm zararlara göz yummak pahasına.
Geçtiğimiz ay, sadece Türkiye’de faal olan 22 kömür santralinin çevresindeki kömür ocaklarının güneş panelleri ile donatılması halinde üretilebilecek enerjinin ne kadar olacağının incelendiği bir rapor yayınlandı: ‘‘Kömür Sahalarının Güneş Potansiyeli’’
Doğa ve iklim savunucusu sekiz sivil toplum kuruluşunun ortak imzası bulunan raporun sonuçları gerçekten çarpıcı: Elde edilecek elektrikle neredeyse 7 milyon hanenin yıllık ihtiyacı karşılanabilir. Üstelik güneş enerjisi teknolojisi her geçen gün gelişiyor ve sahadaki koşullara adaptasyonuna dair birikim de artıyor. Yani dönüşüm için bahaneler giderek azalıyor. Enerjinin geleceği güneş, kömür ise artık kadük.
1 Nokta 5’in 26’ncı bölümünde, Gezegen editörü Özgün Özçer’in konuğu, raporun öncülüğünü yapan kurumlardan Europe Beyond Coal – Kömürün Ötesinde Avrupa’nın kampanyacısı Duygu Kutluay. Güneş enerjisinin potansiyelinin kömürün tedavülden kalkması için neden yeterli olduğunu ondan dinliyoruz. Hele ki dün Yırca’da, bugün İkizköy’de ve daha birçok yörede yurttaşların zeytinlik alanlarına maden ocağı kurulmaması için seferber olduğu şu dönemde.
Yeşil Gazete ve Gezegen ortaklığıyla, Podfresh teknik altyapısıyla.