15 Ocak 2022
Sokak hayvanlarının toplatılması: İhmaller ve hak ihlalleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 25 Aralık 2021 günü Gaziantep’te bir törende, “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum, sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır” demesiyle belediyeler işkence ve şiddetle sokak hayvanlarını toplamaya başladı.
Erdoğan’ın, Gaziantep’te dört yaşındaki Asiye Ateş’in pitbull cinsi iki köpeğin saldırısı sonrası ağır yaralanmasından sonra gerçekleştirdiği bu konuşmayla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı valiliklere 17 maddelik bir genelge gönderdi. Genelgede, Pitbull başta olmak üzere beş cins köpeğin sokaklarda “sahipsiz“ bulunmaması, sokak hayvanlarının da “rehabilite olmadıkça” alındıkları ortamlara bırakılmaması talimatı verildi.
Ardından, birçok belediye tarafından sokak hayvanlarına karşı uygulanan şiddet ve işkence görüntüleri her gün sosyal medyaya düşmeye başladı. Gezegen Buluşmaları’nın altıncısında, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ile Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi’nden Özge Özgüner ve Hayvanlara Adalet Derneği’nden Avukat Barış Karlı ile bir hayvanın saldırısından hareketle, sokaklardaki tüm hayvanların alıkonulma sürecini konuşuyoruz.
→ Bu genelgenin hukuki boyutu ne?
→ Genelge ile Hayvanları Koruma Kanunu uyumlu mu?
→ Hayvanlarla ilgili tüm konular Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğundayken, neden genelgeyi Çevre Bakanlığı yayımladı?
→ Barınaklar neden “ölüm kampları” olarak anılıyor?
→ Sokak hayvanlarını kısırlaştırma süreci nasıl işlemeli?
→ Popülasyon sağlıklı bir şekilde suç işlemeden nasıl kontrol altına alınabilir?
→ Suç duyurusunda nasıl bulunabilinir? Yayımlanan genelge suç duyurusuna engel mi?
→ “Yasaklı, tehlikeli ırk” tanımı ne anlama geliyor? Bu tanımı koymak kimin yetkisinde?
→ Türkiye’de her ay kaç hayvan sokağa terk ediliyor?
→ Sokaklar hayvanlar için nasıl güvenlikli bir hale getirilecek ve insanlarla ortak yaşam kültürü nasıl sağlanacak?
Daha birçok soruyu yanıtlıyoruz.